Komosa ryżowa z warzywami
Komosa ryżowa – kto zna? kto je? Naturalnie bezglutenowa „kasza” o wielu właściwościach:
- zawiera tzw. kompletne białko, czyli takie które ma wszystkie aminokwasy potrzebne do dostarczania z pożywieniem
- zawiera lizynę, ważną dla wzrostu i odnowy tkanek
- jest źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3
- ma wysoką zawartość witaminy E.
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- mieszanka świeżych lub mrożonych warzyw: marchewka, papryka, cebula, groszek zielony, cukinia
- olej kokosowy bezzapachowy
- sól himalajska
- mieszanka przypraw: u mnie zioła prowansalskie
Wykonanie:
Komosę ryżową wsypujemy do garnka i kilkukrotnie płuczemy pod gorącą wodą. Następnie wlewamy około szklanki wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy aż woda wyparuje, a komosa będzie miękka.
Na patelnię (najlepiej wok) wkładamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa, całość podsmażamy mieszając, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy ugotowaną komosę oraz ciecierzycę. Całość doprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy na ciepło lub zimno jako sałatka.