Koktajl truskawkowo – bananowy z pomarańczą

Sezon truskawkowy w pełni! Korzystajmy z ich dobrodziejstw. Truskawki – to przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy B, witaminy PP oraz
witaminy C, której zawartość jest nawet większa niż w owocach cytrusowych. Truskawki dostarczają nam także mikro i makroelementów: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu, niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia właściwe funkcjonowanie mikroflory jelita grubego. Z kolei dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te znane są z właściwości
antynowotworowych. Truskawki uznawane są również za owoce dietetyczne.

Składniki:

1 dojrzały banan
szklanka truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 pomarańcza
woda

Wykonanie:

Składniki miksujemy w blenderze kielichowym i pijemy bezpośrednio po przygotowaniu.