Koktajl czekoladowy ze szpinakiem

Bardzo dobrze pamietam dzień, w którym powstał przepis na ten koktajl. Była to szaro-bura zimna niedziela i bardzo potrzebowałam czegoś pysznego, a jednocześnie odżywczego. Dobrze, że miałam pod ręką trochę szpinaku i słodkie owoce, które z dodatkiem kakao i sezamu zmieniły się w czekoladową rozkosz 🙂

Składniki:

spora garść świeżego szpinaku
1 dojrzały banan (najlepszy jest taki z brązowymi plamkami na skórce)
1 gruszka
łyżka prażonego sezamu niełuskanego + sezam do dekoracji
łyżeczka (lub więcej) kakao
1/2 – 3/4 szklanki mleka sojowego (naturalnego)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego i miksujemy na gładki koktajl. Wlewamy do szklanek i posypujemy prażonym sezamem. Pijemy od razu po przygotowaniu.