Jak zachować zdrowie i skutecznie bronić się przed nowotworami?

Wiemy już na pewno, że rak (a także pasożyty, grzyby) NIE może się rozwijać w środowisku zasadowym i bogatym w tlen.
Naszym zadaniem KAŻDEGO DNIA jest dbać o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej i dotlenienie organizmu. Jak to robić?

Zielenina, cechująca się wysoką zawartością tlenu w chlorofilu i bogactwem składników odżywczych, jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na naszej planecie. Jeśli uzupełnimy naszą dietę o zielone koktajle, utrzymamy zasadowe pH ciała i ogólne zdrowie.

Chlorofil

W liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy, w którym pochłaniany jest dwutlenek węgla zawarty w powietrzu. Chlorofil jest zielonym pigmentem absorbującym światło słoneczne i przekształcającym je w energię chemiczną. Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią” roślin, a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny. Chlorofil łączy się z tlenem i transportuje go w organizmie, dzięki czemu dotlenia nasze komórki.

Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układach pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych.

Oto lecznicze, regenerujące, oczyszczające przeciwzapalne i kosmetyczne właściwości chlorofilu:
• ma właściwości hamujące rozwój guzów, pomaga zapobiegać nowotworom
• zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii
• zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
• zwiększa zasadowość organizmu, przeciwdziała zakwaszeniu, neutralizuje szkodliwe działanie białka
• neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia spożywane toksyny
• neutralizuje nieprzyjemny zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała, oczyszcza zęby i dziąsła przy ropotoku, spełnia rolę doskonałego płynu do płukania ust przed zabiegami stomatologicznymi
• obniża zapotrzebowanie na insulinę, wspiera leczenie cukrzycy, wzmacnia czynność tarczycy i trzustki
• oczyszcza i odwadnia jelita, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, łagodzi bolesne hemoroidy
• pomaga oczyścić wątrobę, poprawia jej funkcjonowanie, pomaga w zwalczaniu zapalenia wątroby
• wzmacnia układ naczyniowy, zmniejsza żylaki
• przynosi ulgę w przypadku wrzodów
• przyspiesza gojenie się ran, niszczy bakterie w ranach
• poprawia wzrok
• usprawnia prace tarczycy
• uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K
• reguluje cykl miesiączkowy
• odnawia tkanki (katalizuje odnowę komórkową), dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała, niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu
• łagodzi objawy astmy
• pomaga pokonać nieżyty, przeciwdziała takim stanom zapalnym: jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit, leczy wszelkie stany zapalne skóry, stawów, łagodzi ból związany ze stanami zapalnymi, hamuje stany zapalne
• dodaje energii
• poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
• stymuluje system immunologiczny organizmu
• reguluje ciśnienie tętnicze
• poprawia koloryt skóry, łagodzi zaczerwienienia.

Zielone liście są najlepszym źródłem chlorofilu.

Zielone liście są najlepszym źródłem chlorofilu.

Najlepsze źródła chlorofilu:
• alga słodkowodna: chlorella,
• alga słonowodna: spirulina,
• lucerna
• trawa jęczmienna i pszeniczna,
• zielone części pora
• natka pietruszki
• liście botwinki
• liście selera
• szpinak, jarmuż, sałaty i kapusty zielone,
• zielone warzywa (ogórek, awokado, seler naciowy)
• zielone zioła (bazylia, koperek, pokrzywa, mniszek lekarski)