Jak rozpoznać nietolerancje pokarmowe?

Przyczyny nietolerowania pokarmów:

1. Obecność pasożytów i grzybów (powoduje mikroszczeliny w jelitach)

2. Niewłaściwa dieta (spożywanie produktów przetworzonych, dieta uboga w warzywa i owoce)

3. Nadużywanie leków (antybiotykoterapia, stery)

4. Dieta matki i dieta niemowlęcia

5. Styl życia (stres, zbyt mała ilość snu, brak aktywności fizycznej, używki)

6. Infekcje przewodu pokarmowego

7. Stany patologiczne w obrębie błony śluzowej

8. Kwasowość soku żołądkowego

Według raportu British Allergy Foundation już ponad 45% populacji może doświadczać dolegliwości z powodu nierozpoznanej nietolerancji pokarmowej.

Objawy nietolerancji pokarmowej

O ile rozpoznanie alergii pokarmowej nie przysparza większych problemów, ponieważ reakcja po zjedzonym pokarmie jest natychmiastowa, w przypadku nietolerancji objawy chorobowe mogą pojawić się od 8 do 72 godz. po spożytym pokarmie. Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, a ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się na nieustanny „zamęt w głowie”, zmęczenie, niepewność i opuchnięcie.

Objawy nietolerancji mogą dotyczyć:

PRZEWODU POKARMOWEGO: wymioty, wzdęcia, skurcze, zatrzymywanie wody, nudności, zaparcia, biegunki, kolka, uczucie pełności, trudności z utrzymaniem masy ciała (nadwaga lub niedowaga);

UKŁ. ODDECHOWEGO: astma, nieżyt nosa i zapalenie zatok

PROBLEMÓW DERMATOLOGICZNYCH: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, suchość skóry, świąd skóry;

UKŁ. NERWOWEGO: migrena, depresja, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, lęk, bezsenność, nadmierne pobudzenie (ADHD);

PROBLEMÓW REUMATOLOGICZNYCH: zapalenie stawów, bóle stawowe, bóle mięśni, fibromialgia;

INNYCH: cukrzyca typu II, moczenie nocne, spuchnięte powieki, zaczerwienienie oczu, wysokie ciśnienie krwi;

PROBLEMÓW Z POCZĘCIEM LUB UTRZYMANIEM CIĄŻY

Spożywanie nietolerowanych przez nas produktów prowadzi do wyniszczenia kosmków jelitowych (powstają tzw. nieszczelne jelita). Nieprawidłowo strawione składniki pokarmowe (antygeny pokarmowe) przenikają przez nieszczelne jelita do krwiobiegu i są rozpoznawane przez układ odpornościowy jako elementy obce dla organizmu. Powstające przeciwciała tworzą z antygenami pokarmowymi Immunotoksyny, które wywołują stan zapalny – lokalny lub ogólnoustrojowy (np. stan zapalny tarczycy w chorobie Hashimoto).

W ostatnich latach naukowcy wielu krajów przeprowadzili badania dotyczące związku między stosowaniem diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy przeciwciał IgG, a nasileniem różnych zaburzeń zdrowotnych, m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dermatologiczne, neurologiczne, oddechowe, psychologiczne, mięśniowo-szkieletowe. Wykazano, że aż 75% spośród badanych pacjentów odczuło korzystne skutki diety eliminacyjnej wskazanej w oparciu o test na nietolerancję pokarmową i wysoko oceniło poprawę swojego samopoczucia, niezależnie od płci i wieku pacjentów.