Jagodowe „smoothie bowl”

Smoothie bowl, czyli koktajl podany w miseczce wraz z dodatkami, takimi jak owoce świeże lub suszone, pestki, orzechy, a także musli, płatki zbożowe lub preparowane zboża. Zmiksowane owoce są tu świetną alternatywą do jogurtu lub mleka, a przede wszystkim jest to pyszny posiłek pełen witamin, mikroelementów i antyoksydantów.

Myślę, że za taką modą warto podążać 😉

Składniki:

  • dojrzały banan
  • miseczka jagód (mrożonych lub świeżych)
  • dojrzałe awokado
  • szklanka (lub więcej) mleka migdałowego
  • pestki słonecznika i dyni
  • sezam niełuskany lub czarny
  • ostropest plamisty lub siemię lniane mielone
  • dowolne zboże: płatki owsiane, jaglane, quinoa lub preparowany amarantus, gryka, proso

Wykonanie:

Do blendera kielichowego wkładamy awokado, banana i jagody, wlewamy mleko i miksujemy. Gotowe smoothie przekładamy do miseczki i dekorujemy wybranymi dodatkami.