Jaglanka ze smażonymi bananami i cynamonem


Poniedziałek, 7.00 rano, za oknem pierwsze promienie słońca, to będzie piękny lutowy dzień.. a w kuchni roznosi się zapach masła, cynamonu i smażonych bananów 🙂 Brzmi pysznie? Rozpocznij swój dzień od energetycznej jaglanki na słodko!

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • garść daktyli
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 banany
  • cynamon
  • sól himalajska

Wykonanie:

Kaszę jaglaną wsyp do suchego garnka o grubym dnie i podpraż przez chwilę. Następnie wypłucz ją pod wodą. Wlej świeżą wodę, dodaj szczyptę soli i ugotuj. Do ugotowanej kaszy dodaj olej kokosowy i pokrojone daktyle, wymieszaj, pozostaw pod przykryciem.

Na patelni rozgrzej masło lub olej. Banany pokrój w grube plastry, smaż je na rumiano z obydwu stron, posyp cynamonen. Do miski nałóż kaszę, dodaj smażone banany, podawaj na gorąco lub zimno.