Hummus – przepis podstawowy

Wciąż jestem zaskoczona, że tak wiele osób nigdy nie jadło hummusu 🙂 Ta przepyszna pasta wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu (Libanu), jest źródłem roślinnego białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu wartości odżywczych: wapnia, żelaza, cynku, a także witamin C i B, kwasu foliowego.

Hummus możemy podać w towarzystwie falafeli => Przepis na falafele, a także z pieczywem i świeżymi warzywami, np. awokado, pomidory, papryka, ogórek, cebula, natka pietruszki lub oliwki, suszone pomidory, pieczone buraczki itp.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • około 1 szklanka jasnej pasty tahini
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta sody
  • sól himalajska
  • do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, oliwki

Wykonanie:

Ciecierzycę namaczamy w wodzie najlepiej przez całą noc. Następnego dnia wylewamy wodę, w której się moczyła. Zalewamy świeżą wodą i dodajemy spora szczyptę sody oczyszczonej. Gotujemy aż ziarenka będą zupełnie miękkie. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana, hummus nie będzie idealnie kremowy.

Ugotowaną cieciorkę odcedzić i przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę, bez żadnej grudki.

Do gęstej pasty wlewamy powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Sprawi to, że hummus zmieni kolor i nabierze aksamitnej konsystencji. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.  Gotowy hummus przekładamy do dużego płaskiego talerza i rozsmarowujemy aż po brzegi. Polewamy oliwą i dodajemy ulubione dodatki, np. paprykę słodką w proszku, oliwki, natkę pietruszki.