Herbatka imbirowa na przeziębienie!

Sezon na herbatki rozgrzewające uważam za otwarty! Nic tak nie poprawia nastroju w ponure i ciemne dni jak pyszna gorąca herbata :). Moja propozycja to także świetny sposób na pokonanie infekcji i przeziębienia.  Gorący napój imbirowy wypity przed snem, daje lepszy efekt niż popularne leki z saszetki, a jest w pełni bezpieczny dla naszego organizmu.

Dlaczego?

1. Imbir

Wykazuje właściwości pobudzające układ odpornościowy, a w przypadku, gdy już zaatakowały nas wirusy, niszczy je, działa przeciwzapalnie i odkażająco. Ma działanie rozgrzewające i napotne, przez co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.

2. Goździki

Mają silne działanie antyseptyczne i bardzo dobrze uśmierzają ból. Goździki są bogate w związki takie, jak magnez, wapń, witaminy A, C i K czy kwasy omega-3 i flawonoidy, które wzmacniają układ odpornościowy. Zawiera substancje o  silnym działaniu przeciwzapalnym, antygrzybicznym i przeciwpasożytniczym, jak i wzmacniającym ogólną odporność organizmu na wirusy.

3. Cynamon

Świetnie pobudza układ odpornościowy, wspomaga działanie trzustki i układu trawiennego, które wg medycyny chińskiej mają wpływ na odporność. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Aldehyd cynamonowy zmniejsza ilość bakterii w jakie ustnej.

4. Kardamon

Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze, przynosi ulgę w przeziębieniach, objawach alergii wziewnej i schorzeniach reumatycznych. W medycynie wschodu stosowana w przypadku astmy i zapalenia oskrzeli, a także na problemy trawienne i brak apetytu. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Jest źródłem potasu, wapnia i magnezu, a także manganu i żelaza.

5. Kurkuma

Zawiera związek o właściwościach przeciwzapalnych.

6. Miód i pyłek pszczeli

Znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Badania naukowe potwierdziły skuteczność działania miodu na łagodzenie kaszlu u dzieci. Pokrywa on i łagodzi podrażnione gardło substancją o działaniu przeciwbakteryjnym. Miodu nie zaleca się dzieciom do 1 roku życia.

7. Cytryna

Zawiera olejki lotne, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz Wit. C i rutynę. Jest pomocna przy gorączce, wymiotach, infekcjach grypowych, bólach reumatycznych, krwotokach z nosa, anginie, migrenie, pasożytach jelitowych. Znakomicie oczyszcza wątrobę. Najwięcej wit. C znajduje się w skórce.

Wszystkie te składniki możemy użyć do przygotowania herbaty imbirowej, która w przypadku przeziębienia lub grypy szybko postawi nas na nogi.

Pyszna herbatka imbirowa

Składniki:

  • Kawałek imbiru wielkości kciuka
  • Kilka goździków
  • Kilka ziaren kardamonu
  • Pół laski cynamonu
  • Szczypta kurkumy
  • Pół cytryny lub plaster pomarańczy
  • Miód naturalny

Wykonanie:

Imbir obieramy i ścieramy na tarce, kardamon i goździki tłuczemy w moździerzu. Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy imbir i przyprawy, gotujemy przez 5-10 min. Nalewamy ok. ½ szklanki wywaru używając sitka, sprawdzamy ostrość herbatki i uzupełniamy odpowiednią ilością wody, dodajemy cytrynę lub pomarańczę i miód.