Pierniczki bezglutenowe
Szukacie przepisu na pierniczki dla alergików? A może chcecie spróbować nowego przepisu na te tradycyjne świąteczne ciasteczka? Do przygotowania tych pierniczków użyłam masła klarowanego, które nie zawiera laktozy i kazeiny oraz mąkę gryczaną, aby uniknąć wszędobylskiego glutenu 🙂 W opcji dla wegan, jajka zastępujemy dojrzałymi bananami, wtedy też może użyć mniej cukru.
Składniki (na 22 małe pierniczki):
- 100 g masła klarowanego
- 2 jajka „zerówki” lub 2 duże bardzo dojrzałe banany
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 małej łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka kakao
- łyżeczka karobu (opcjonalnie)
- orzechy włoskie
Wykonanie:
Masła ucieramy z cukrem na gładki krem. Dodajemy jajka lub oddzielnie miksujemy banany i dodajemy do masła. Całość łączymy dokładnie mikserem. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę, sodę, kakao, karob i przyprawy cały czas miksując na wolnych obrotach. Tacę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy ciasto formując ciasteczka, na każdym ciastku układamy połówkę orzecha włoskiego. Pieczemy ok 10 – 15 min. w 180 st.