GORĄCA CZEKOLADA NA MLEKU KOKOSOWYM

Odkąd wykluczyłam z diety mleko krowie nie raz zastanawiałam się, czy muszę na zawsze rezygnować z moich ulubionych potraw, takich jak np. naleśniki, musli na mleku czy gorąca czekolada. Jak już wiecie, śledząc mojego bloga, bez problemu można przyrządzić te dania bez użycia mleka zwierzęcego. Szukając zamienników sięgnęłam po zdrowe i wartościowe mleko kokosowe. I wiecie co, wreszcie znalazłam sposób na to, by gorąca czekolada była naprawdę gęsta! 🙂

Składniki:

  • puszka dobrej jakości mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżeczki kakao
  • cukier trzcinowy lub ksylitol do smaku

Wykonanie:

Puszkę mleka kokosowego umieszczamy w lodówce na min. 24 godz. Po otwarciu przekładamy do wysokiego naczynia 3 łyżki stałej części mleka i miksujemy je z odrobiną cukru na konsystencję bitej śmietany. Pozostałe mleko przekładamy do garnka, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy, słodzimy do smaku i zagotowujemy. Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanki i dekorujemy ubitą śmietanką kokosową.