Dynia z ciecierzycą

Jesień to czas dyni 🙂 Próbowaliście już jej połączenia z ciecierzycą? To proste i bardzo smaczne oraz pożywne danie to idealny pomysł na jesienny obiad lub ciepłą kolację!

Składniki:

500 g dyni bez miąższu i skórki

100 g suchej ciecierzycy

1 ziemniak

cebula

ząbek czosnku

1 duży pomidor

garść pestek dyni

¼ łyżeczki kurkumy

szczypta chilli

sól himalajska

pieprz

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć na 12 godz. (na noc), następnie zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości ze szczyptą sody oczyszczonej. Cebulę i czosnek podsmażyć chwilkę na oliwie, dodać dynię i ziemniaka pokrojone w kostkę oraz przyprawy, podlać odrobina wody i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodać ugotowaną cieciorkę i pokrojonego w kawałki pomidora, wymieszać i zostawić na ogniu na kilka minut. Po nałożeniu na talerz posypać pestkami dyni (można je podprażyć na suchej patelni).