Dynia z ciecierzyc膮

Jesie艅 to czas dyni 馃檪 Pr贸bowali艣cie ju偶 jej po艂膮czenia z ciecierzyc膮? To proste i bardzo smaczne oraz po偶ywne danie to idealny pomys艂 na jesienny obiad lub ciep艂膮 kolacj臋!

Sk艂adniki:

500 g dyni bez mi膮偶szu i sk贸rki

100 g suchej ciecierzycy

1 ziemniak

cebula

z膮bek czosnku

1 du偶y pomidor

gar艣膰 pestek dyni

录 艂y偶eczki kurkumy

szczypta chilli

s贸l himalajska

pieprz

Wykonanie:

Ciecierzyc臋 namoczy膰 na 12 godz. (na noc), nast臋pnie zala膰 艣wie偶膮 wod膮 i ugotowa膰 do mi臋kko艣ci ze szczypt膮 sody oczyszczonej. Cebul臋 i czosnek podsma偶y膰 chwilk臋 na oliwie, doda膰 dyni臋 i ziemniaka pokrojone w kostk臋 oraz przyprawy, podla膰 odrobina wody i dusi膰 pod przykryciem a偶 warzywa zmi臋kn膮. Nast臋pnie doda膰 ugotowan膮 cieciork臋 i pokrojonego w kawa艂ki pomidora, wymiesza膰 i zostawi膰 na ogniu na kilka minut. Po na艂o偶eniu na talerz posypa膰 pestkami dyni (mo偶na je podpra偶y膰 na suchej patelni).