Dieta bezglutenowa
Skoncentrowana na całkowitym wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających gluten, tj. zawierających naturalne lub przetworzone zboża: pszenicy, żyta i jęczmienia. Trudność
w stosowaniu tej diety polega na umiejętności rozpoznawania tych grup produktów, w której niedozwolony gluten jest ukryty.
Dieta bezglutenowa zalecana jest podczas kuracji leczniczej oraz profilaktyce celiakii – choroby trzewnej wywołanej nadwrażliwością organizmu na to białko.
Pomimo rygorystycznego jadłospisu, stosując dietę bezglutenową nie musisz rezygnować
z wypiekanych przekąsek. W przygotowaniu pysznych i jednocześnie w pełni zdrowych ciast pomogą Ci gotowe mieszanki bezglutenowe do wypieków oraz mąki bezglutenowe.
JAK ROZPOZNAWAĆ PRODUKTY O UKRYTEJ ZAWARTOŚCI GLUTENU?
Szczegóły zdrowego żywienia w zgodzie z dietą bezglutenową poznasz podczas indywidualnych konsultacji