Deser z nerkowców z musem mango
Orzechy nerkowca są nie tylko bogatą odżywczo przekąską, ale doskonale sprawdzają się także do przygotowywania ciast na zimno, deserów, „sera” roślinnego, do zabielania zup i sosów. Ja proponuję Wam połączenie delikatnego smaku kremu z nerkowców z musem z jednego z moich ulubionych owoców – mango. Spróbujecie znaleźć Wasz ulubiony duet!
Składniki:
200 g nerkowców
100 g daktyli (lub mniej)
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (najlepiej organic)
1 cytryna „bio”
Dojrzałe mango
Wykonanie:
Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia wodę odlewamy, orzechy płuczemy i wrzucamy do blendera. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie około 1 godziny. Gdy są już miękkie dodajemy do orzechów razem z olejem kokosowym i sokiem z cytryny, całość blendujemy na gładki krem, który przekładamy do salaterek. Mango miksujemy pozostawiając małe kawałki. Mus wykładamy na krem i wstawiamy do lodówki.