Czekoladowy jagielnik

„Jagielniki” to takie serniki bez sera 馃檪 Ku mojej wielkiej rado艣ci okaza艂o si臋, 偶e mo偶na upiec ciasto przypominaj膮ce w smaku sernik u偶ywaj膮c kaszy jaglanej! I wiecie co? Wcale ju偶 nie por贸wnuje tych ciast, jagielnik broni si臋 sam! 馃檪

Je艣li jeszcze nigdy nie piekli艣cie kaszy jaglanej, to do dzie艂a 馃槈

Sk艂adniki:

  • 200 g daktyli niesiarkowanych bez pestek
  • 1 cytryna (bio)
  • 1 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki m膮ki ziemniaczanej lub mielonych nasion chia
  • 3 dojrza艂e banany
  • 2-3 艂y偶ki kakao
  • oko艂o 3 艂y偶ek oleju kokosowego
  • cynamon
  • rodzynki

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (70-90% kakao)
  • 艂y偶eczka oleju kokosowego

Wykonanie:

Kasz臋 jaglan膮 podpra偶y膰 w suchym garnku, a偶 zacznie 艂adnie pachnie膰, ale nie przypali膰! Przep艂uka膰 w wodzie, a nast臋pnie ugotowa膰. Daktyle namoczy膰 przez minimum 30 min. w wodzie. Ugotowan膮 kasz臋 zmiksowa膰 z daktylami (wraz z wod膮, w kt贸rej si臋 moczy艂y), bananami i olejem kokosowym oraz sk贸rk膮 i sokiem z ca艂ej z cytryny. M膮k臋 wymiesza膰 z kakao i cynamonem, doda膰 do masy razem z rodzynkami i wymiesza膰. Ciasto wla膰 do formy wysmarowanej olejem kokosowym i przykry膰 foli膮 aluminiow膮, pod koniec pieczenia folie zdj膮膰. Piec ok 1 godz. lub nieco d艂u偶ej w 180 stopniach.

Po ostudzeniu pola膰 polew膮: czekolad臋 rozpu艣ci膰 wraz z olejem kokosowym na ma艂ym ogniu.