Curry z kalafiora i ziemniaków

To danie stworzyłam z moich inspiracji ajurwedą – jedną z najstarszych medycyn na świecie, czyli medycyną indyjską. Kuchnia ajurwedyjska ma właściwości lecznicze i oparta jest na bogactwie roślin, warzyw strączkowych, zbóż oraz przypraw takich jak kurkuma, kumin, papryka, imbir, gorczyca, asafetyda i. in. Zachęcam Was do wyszukiwania przepisów ajurwedyjskich i korzystania z dobrodziejstw tej niezwykłej nauki.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 mały kalafior lub 1/2 większego
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • szczypta chilli
  • sól himalajska do smaku

Wykonanie:

Na dużej patelni (może być typu wok) rozgrzewamy olej kokosowy oraz wrzucamy przyprawy (oprócz soli). Mieszamy aż zacznie wydobywać się ich aromat, a nasiona gorczycy zaczną strzelać. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, mieszamy, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy około 1/2 szklanki gorącej wody, solimy i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dokładamy cząstki kalafiora i całość dusimy aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje.