Curry z kalafiora i ziemniaków
To danie stworzyłam z moich inspiracji ajurwedą – jedną z najstarszych medycyn na świecie, czyli medycyną indyjską. Kuchnia ajurwedyjska ma właściwości lecznicze i oparta jest na bogactwie roślin, warzyw strączkowych, zbóż oraz przypraw takich jak kurkuma, kumin, papryka, imbir, gorczyca, asafetyda i. in. Zachęcam Was do wyszukiwania przepisów ajurwedyjskich i korzystania z dobrodziejstw tej niezwykłej nauki.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 mały kalafior lub 1/2 większego
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- szczypta chilli
- sól himalajska do smaku
Wykonanie:
Na dużej patelni (może być typu wok) rozgrzewamy olej kokosowy oraz wrzucamy przyprawy (oprócz soli). Mieszamy aż zacznie wydobywać się ich aromat, a nasiona gorczycy zaczną strzelać. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, mieszamy, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy około 1/2 szklanki gorącej wody, solimy i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dokładamy cząstki kalafiora i całość dusimy aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje.