Curry z dynią i cieciorką

Mamy jesień! W tym roku wyjątkowo zimną i deszczową, potrzebujemy więc zadbać o naszą dietę, która pomoże nam przetrwać ten chłodny czas w zdrowiu. Polecam takie rozgrzewające curry z wykorzystaniem królowej sezonu, czyli dyni.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • kawałek świeżej kurkumy (lub spora szczypta kurkumy w proszku)
  • łyżeczka pasty red curry lub łyżeczka słodkiej papryki i szczypta chilli
  • kawałek dyni
  • papryka czerwona
  • garść szpinaku
  • szklanka ugotowanej cieciorki
  • szklanka mleka kokosowego
  • olej kokosowy nierafinowany
  • spora szczypta soli himalajskiej

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej olej kokosowy, podsmaż posiekaną cebulkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, starty na drobnej tarce świeży imbir i kurkumę, pastę red curry lub papryki w proszku. Wymieszaj wszystko i podsmaż przez minutę. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i paprykę, wlej mleko kokosowe i ugotuj warzywa do miękkości. Dodaj ugotowaną cieciorkę, świeży szpinak, zamieszaj i zostaw na chwilę na ogniu, dosól do smaku.
Podawaj z ugotowanym ryżem basmati.