Curry z dynią i cieciorką
Mamy jesień! W tym roku wyjątkowo zimną i deszczową, potrzebujemy więc zadbać o naszą dietę, która pomoże nam przetrwać ten chłodny czas w zdrowiu. Polecam takie rozgrzewające curry z wykorzystaniem królowej sezonu, czyli dyni.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- kawałek świeżej kurkumy (lub spora szczypta kurkumy w proszku)
- łyżeczka pasty red curry lub łyżeczka słodkiej papryki i szczypta chilli
- kawałek dyni
- papryka czerwona
- garść szpinaku
- szklanka ugotowanej cieciorki
- szklanka mleka kokosowego
- olej kokosowy nierafinowany
- spora szczypta soli himalajskiej
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, podsmaż posiekaną cebulkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, starty na drobnej tarce świeży imbir i kurkumę, pastę red curry lub papryki w proszku. Wymieszaj wszystko i podsmaż przez minutę. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i paprykę, wlej mleko kokosowe i ugotuj warzywa do miękkości. Dodaj ugotowaną cieciorkę, świeży szpinak, zamieszaj i zostaw na chwilę na ogniu, dosól do smaku.
Podawaj z ugotowanym ryżem basmati.