Crumble, czyli owoce pod kruszonką

Pieczone owoce z maślaną kruszonką, poprawią humor w długie zimne wieczory, ale sprawdzą się także jako ciepłe śniadanie. W mojej wersji bez laktozy, kazeiny i glutenu. Do wykonania kruszonki użyłam płatków owsianych bezglutenowych i mojego ukochanego masełka klarowanego, które z wielką pasją przygotowuje mój Przyjaciel Przemek. Kto raz spróbuje ghee „Palce lizać”, nie może się bez niego obejść 🙂

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki jaglanej (lub zmiksowanej kaszy)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych)
  • 2 łyżki (lub więcej) masła ghee Palce lizać (zwykłego lub waniliowego)
  • po garści: pestek słonecznika i dyni, ulubionych orzechów itp.
  • Owoce: śliwki lub np. jabłka, gruszki, maliny, brzoskwinie (mogą być też owoce mrożone)

Wykonanie:

Do miski wrzucamy mąkę jaglaną, płatki owsiane i dodajemy roztopione masło ghee. Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Następnie wrzucamy pestki i posiekane orzechy. Ugniatamy w rękach, jeśli ciasto jest za suche, dodajemy więcej masła. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ghee. Wykładamy umyte i wypestkowane owoce (pokrojone na połówki lub kawałki), wymieszane z cynamonem. Owoce pokrywamy ciastem, ciasto krusząc w dłoniach. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 180 st. około 45 minut (aż owoce zmiękną, ale nie rozgotują się!). Podajemy lekko wystudzone, jeszcze ciepłe.