Ciasto czekoladowe z gruszkami

Uwielbiam połączenie gruszek i czekolady! To ciasto zachwyca wszystkich, których nim częstuję i już kilka razy piekłam je na zamówienie Teściowej 😉 Dawniej przygotowywałam je w klasycznej wersji z białą mąką pszenną i cukrem rafinowanym, teraz piekę je w wersji dużo zdrowszej, a co ciekawe, nikt nie zauważył różnicy 🙂

Składniki:

200 g dobrej jakości masła klarowanego (lub zwykłego)
200 g mąki gryczanej lub owsianej
50 g mąki kukurydzianej lub np. amarantusowej
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu
4 jajka (zamiast jajek można dodać 2 dojrzałe banany, ale wtedy dodajemy 100 g cukru)
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
tabliczka czekolady gorzkiej (70% kakao)
4-6 gruszek

 

ciasto_czekoladowe2

Wykonanie:

Masło ucieramy na puch razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku (lub zmiksowane banany) cały czas ucierając.

W osobnej misce mieszamy mąki z sodą, dodajemy stopniowo do masy i ucieramy na wolnych obrotach.

Czekoladę i orzechy siekamy, rodzynki moczymy chwilę w rumie, dodajemy do ciasta i mieszamy.

Gruszki dokładnie myjemy (nie obieramy!), kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Pieczemy ok 1 godz. w 180 stopniach.

Uwaga! Jeżeli zamiast jajek użyliśmy bananów, ciasto po upieczeniu przewracamy na drugą stronę i podpiekamy jeszcze ok 15 min.