Ciasto czekoladowe z cukinią – bez glutenu, bez nabiału, bez jajek
Jesień to czas na pieczenie ciast z.. warzywami! Dyniowe, marchewkowe, a nawet z cukinią, pietruszką lub burakiem 🙂 Dodatek warzyw sprawia, że wypieki są bardziej wartościowe odżywczo, a co najważniejsze kompletnie nie czuć smaku warzywnego składnika.
Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto z cukinią. Udało mi się stworzyć przepis, do którego nie potrzebujemy białej mąki pszennej, białego cukru, ani jajek, by cieszyć się doskonałym, wilgotnym, czekoladowym wypiekiem! 🙂
Składniki:
- 2 szklanki startej na drobnej tarce cukinii (u mnie żółta)
- 3 łyżki nasion chia
- 0,5 szklanki oleju kokosowego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu (lub więcej)
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki owsianej (gluten free)
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli himalajskiej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: garść rodzynek
Wykonanie:
Nasiona chia mielimy w młynku elektrycznym do kawy. Zalewamy je zimną wodą (około 0,5 szklanki) i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji kisielu.
W dużej misce ucieramy mikserem olej kokosowy, cukier i nasiona chia. Następnie dodajemy na przemian z mlekiem wymieszane ze sobą: mąki, sodę, cynamon, kakao i sól. Na koniec dodajemy cukinię (jeśli puściła sok, delikatnie ją odciskamy). Całość dokładnie mieszamy.
Podłużną formę (jak na chleb) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 180 st. piekarnika. Pieczemy 45 – 60 min., aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.