Ciastka jaglano – kokosowe

Wszyscy lubimy ciastka, prawda? Ja sama staję się od czasu do czasu ciasteczkowym potworem 🙂 Czy wiecie, że słabość do tej słodkiej przekąski może stać się okazją do przemycenia w diecie zdrowej i wartościowej kaszy jaglanej? Dodatek oleju kokosowego i wiórek kokosowych to dla mnie powrót do smaku z dzieciństwa, czyli kruchych „kokosanek”. Spróbujcie!

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • mleko roślinne waniliowe
  • 1/2 dojrzałego dużego banana
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki lub więcej wiórek kokosowych
  • ksylito-puder waniliowy do smaku => ksylitol zmielony na puder w młynku do kawy, trzymany w słoiczku z laskami wanilii
  • kilka kostek czekolady gorzkiej
  • garść migdałów

Wykonanie:

Kaszę jaglaną prażymy chwilkę w suchym rondelku, płuczemy pod wodą, wlewamy mleko roślinne waniliowe i gotujemy do miękkości, w razie potrzeby dolewając mleka lub wody. Możemy tez ugotować na zwykłym mleku roślinnym dodając do gotowania laskę wanilii.

Lekko przestudzoną kaszę blendujemy z bananem, olejem kokosowym i ksylitolem, dodajemy wiórki i mieszamy.
Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier i mokrymi dłońmi formujemy kuleczki, które spłaszczamy na blaszce. Pieczemy około 30 min. W trakcie pieczenia ciasteczka możemy obrócić na druga stronę.

Migdały siekamy, czekoladę rozpuszczamy z odrobiną oleju kokosowego. Upieczone ciasteczka posypujemy migdałami i oblewamy czekoladą, zostawiamy do wystudzenia.