Ciastka jaglano – kokosowe

Wszyscy lubimy ciastka, prawda? Ja sama staj臋 si臋 od czasu do czasu ciasteczkowym potworem 馃檪 Czy wiecie, 偶e s艂abo艣膰 do tej s艂odkiej przek膮ski mo偶e sta膰 si臋 okazj膮 do przemycenia w diecie zdrowej i warto艣ciowej kaszy jaglanej? Dodatek oleju kokosowego i wi贸rek kokosowych to dla mnie powr贸t do smaku z dzieci艅stwa, czyli kruchych „kokosanek”. Spr贸bujcie!

Sk艂adniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • mleko ro艣linne waniliowe
  • 1/2 dojrza艂ego du偶ego banana
  • 4 艂y偶ki oleju kokosowego
  • 2-3 艂y偶ki lub wi臋cej wi贸rek kokosowych
  • ksylito-puder waniliowy do smaku => ksylitol zmielony na puder w m艂ynku do kawy, trzymany w s艂oiczku z laskami wanilii
  • kilka kostek czekolady gorzkiej
  • gar艣膰 migda艂贸w

Wykonanie:

Kasz臋 jaglan膮 pra偶ymy chwilk臋 w suchym rondelku, p艂uczemy pod wod膮, wlewamy mleko ro艣linne waniliowe i gotujemy do mi臋kko艣ci, w razie potrzeby dolewaj膮c mleka lub wody. Mo偶emy tez ugotowa膰 na zwyk艂ym mleku ro艣linnym dodaj膮c do gotowania lask臋 wanilii.

Lekko przestudzon膮 kasz臋 blendujemy z bananem, olejem kokosowym i ksylitolem, dodajemy wi贸rki i mieszamy.
Na blaszce do pieczenia rozk艂adamy papier i mokrymi d艂o艅mi formujemy kuleczki, kt贸re sp艂aszczamy na blaszce. Pieczemy oko艂o 30 min. W trakcie pieczenia ciasteczka mo偶emy obr贸ci膰 na druga stron臋.

Migda艂y siekamy, czekolad臋 rozpuszczamy z odrobin膮 oleju kokosowego. Upieczone ciasteczka posypujemy migda艂ami i oblewamy czekolad膮, zostawiamy do wystudzenia.