Ciastka „amarantuski” sezamowe


Ciasteczka, które powstały z mojego zapotrzebowania na wapń 🙂 A jego dobrym źródłem jest amarantus oraz sezam.

Wiecie, że 2,5 łyżki sezamu zawierają tyle wapnia co szklanka mleka? Pamiętajcie jednak, by sięgać po sezam niełuskany oraz czarny. Dostępny powszechnie w sklepach oczyszczony sezam nie dostarczy nam tylu cennych wartości odżywczych.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 60 g amarantusa preparowanego (popping)
  • 3 łyzki tahini
  • 2-3 łyżki sezamu niełuskanego
  • Dodatkowo (opcjonalnie): pestki słonecznika i dyni, suszone figi, daktyle lub rodzynki

Wykonanie:

Do miski wkładamy banany i tahini. Używając blendera ręcznego miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy amarantus, sezam i wybrane dodatki, mieszamy łyżką. Tacę do pieczenia wykładamy papierem. Używając łyżki formujemy okrągłe ciasteczka. Pieczemy 15 – 20 minut.