Ciastka „amarantuski” sezamowe

Ciasteczka, kt贸re powsta艂y z mojego zapotrzebowania na wap艅 馃檪 A jego dobrym 藕r贸d艂em jest amarantus oraz sezam.

Wiecie, 偶e 2,5 艂y偶ki sezamu zawieraj膮 tyle wapnia co szklanka mleka? Pami臋tajcie jednak, by si臋ga膰 po sezam nie艂uskany oraz czarny. Dost臋pny powszechnie w sklepach oczyszczony sezam nie dostarczy nam tylu cennych warto艣ci od偶ywczych.

Sk艂adniki:

  • 3 dojrza艂e banany
  • 60 g amarantusa preparowanego (popping)
  • 3 艂yzki tahini
  • 2-3 艂y偶ki sezamu nie艂uskanego
  • Dodatkowo (opcjonalnie): pestki s艂onecznika i dyni, suszone figi, daktyle lub rodzynki

Wykonanie:

Do miski wk艂adamy banany i tahini. U偶ywaj膮c blendera r臋cznego miksujemy na g艂adki krem. Nast臋pnie dodajemy amarantus, sezam i wybrane dodatki, mieszamy 艂y偶k膮. Tac臋 do pieczenia wyk艂adamy papierem. U偶ywaj膮c 艂y偶ki formujemy okr膮g艂e ciasteczka. Pieczemy 15 – 20 minut.