Chrupiąca owsianka z owocami

Składniki:

szklanka płatków owsianych „górskich” (nie „błyskawicznych”)
łyżka miodu naturalnego lub w wersji wegańskiej syropu np. z daktyli, z agawy
ulubione bakalie np.: rodzynki, żurawina, figi, orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam.
cynamon
śliwki lub inne owoce np. jabłka, gruszki, morele
opcjonalnie: cukier trzcinowy nierafinowany lub ksylitol
opcjonalnie: jogurt naturalny lub śmietanka roślinna, u mnie z nerkowców

Wykonanie:

Płatki wsypujemy na suchą patelnie i prażymy na złoty kolor wraz z bakaliami i miodem.

Z owoców usuwamy pestki i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka, dusimy z odrobiną wody i cynamonem, jeśli wolimy słodszą wersję, dodajemy trochę cukru trzcinowego lub ksylitolu. Płatki wsypujemy do miski i dodajemy owoce. Podajemy gorące.