Chlebek dyniowo – owsiany

Przepisów na ciasta z warzywami ciąg dalszy! Tym razem w roli głównej dynia, która nie tylko nadaje wypiekom piękny kolor i naturalnie słodki smak, ale przede wszystkim jest bogata w wartości odżywcze, takie jak beta karoten oraz minerały.

Chlebek dyniowy piekę na mące owsianej bezglutenowej, oczywiście, jeśli nie boicie się takich ilości glutenu, możecie użyć zwykłej mąki owsianej lub po prostu zmielić w młynku elektrycznym płatki owsiane.

Składniki:

  • 250 g musu z pieczonej dyni*
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • około 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu (lub mniej)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 2 jajka lub 2 łyżki zmielonych nasion chia / siemienia lnianego wymieszanych z wodą do konsystencji kisielu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli himalajskiej

Wykonanie:

* Dynię wraz ze skórką kroimy na grube plastry i pieczemy aż zmięknie. Następnie obieramy ze skórki i upieczony miąższ blendujemy na gładki mus.

W misce ucieramy cukier z olejem i jajkami lub z „kisielem” z chia lub siemienia.

Dodajemy mus z dyni oraz skórkę z pomarańczy.

Następnie wsypujemy powoli mąkę wraz z sodą, solą i cynamonem. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Na ciasto można ułożyć maliny lub posypać cukrem trzcinowym i cynamonem albo orzechami.

Pieczemy około 1 godz. w 180 st., aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy.