Chipsy z jarmużu

Lubicie chipsy?  Ja przyznaję, że kiedyś byłam od nich wręcz uzależniona! Jednym z moich postanowień noworocznych na rok 2013 było: koniec z chipsami! Ale zaraz zaraz, a gdyby tak zrobić zdrowe chipsy? Te z jarmużu okazały się strzałem w dziesiatkę! …i znów jestem uzależniona 😛

Składniki:

ok 300 g jarmużu

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

szczypta papryki ostrej (chilli)

szczypta soli różowej himalajskiej

szczypta pieprzu świeżo mielonego

oliwa z oliwek

Upieczone liście jarmużu

Upieczone liście jarmużu

Wykonanie:

Jarmuż dokładnie myjemy i osączamy na ręczniku papierowym. Wycinamy twardy środek, a liście rwiemy na kawałki. Wrzucamy do dużej miski, polewamy oliwą i dodajemy przyprawy. Potrząsamy energicznie miską, aż do rozprowadzenia oliwy oraz przypraw na liściach. W razie potrzeby dolewamy oliwy i dodajemy odrobinę więcej soli. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy równomiernie jarmuż, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150 stopni i pieczemy ok 15 min. (sprawdzamy czy jest chrupiący, ale uważamy, by nie przypalić).