Burrito

Burrito to tortilla podawana na ciepło z nadzieniem z mięsa, fasoli, ryżu, kukurydzy i innych składników. Do stworzenia jej wegańskiej i bezglutenowej wersji zainspirowało mnie burrito, które jadłam w przydrożnym meksykańskim fast foodzie w USA.

Składniki:

Tortilla:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • około 3/4 szklanki gorącej wody

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki ryżu brązowego
  • dojrzałe awokado
  • szklanka ugotowanej fasoli lub puszka fasoli czerwonej
  • cebula czerwona
  • pomidor
  • natka pietruszki
  • przecier pomidorowy lub dobrej jakości ketchup
  • sól himalajska i pieprz

Wykonanie:

Mąkę i siemię wrzucamy do miski, wlewamy powoli gorącą wodę i mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.  Z ciasta formujemy kulki, które wałkujemy. Rozgrzewamy suchą patelnie i smażymy tortille z dwóch stron. Usmażone tortille kładziemy na mokrą ścierkę i zwijamy w rulon.

Ryż gotujemy do miękkości. Do ryżu dodajemy odsączoną fasolę, pokrojone w kostkę awokado i pomidora, krążki cebuli oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy do smaku i mieszamy. Tortille smarujemy przecierem pomidorowym, możemy dodać ulubione zioła. Następnie nadziewamy farszem i zawijamy. Podajemy od razu lub zapiekamy przez chwilę w piekarniku.