Bezglutenowy tort kawowy

Tort dla miłośników kawy! I dla tych, którzy unikają glutenu i mleka krowiego. Idealnie sprawdzi się na świąteczne lub sylwestrowe przyjęcie. I wiecie co? Jak na tort nie jest bardzo pracochłonny 🙂

Składniki (tortownica 24 cm)

Biszkopt gryczany:

  • 7 jajek od kur z wolnego wybiegu
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie:

Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, a następnie żółtka. Na koniec przesiej mąkę gryczaną przez sito, dodaj do masy jajecznej wraz z kakao i wymieszaj delikatnie na wyłączonym mikserze.

Piec 40-45 min. w 160-170 stopniach.

Biszkopt po wystudzeniu przekrój poziomo, tak aby uzyskać 3 części.

Krem kawowy:

  • 120 g kaszy jaglanej
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka mleka roślinnego i 1/2 szklanki wody
  • 150 g daktyli
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • mała filiżanka espresso
  • łyżka rumu
  • dodatkowo: kandyzowane wiśnie lub konfitura morelowa

Polewa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej min. 70 % kakao
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ziarna kawy

Wykonanie:

Kasze ugotuj w mleku i wodzie z dodatkiem wanilii. Daktyle namocz w ciepłej wodzie, a gdy zmiękną, odsącz i dodaj wraz z olejem do ugotowanej kaszy. Całość dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym. Pod koniec blendowania dodaj kawę i rum.

Blaty biszkopta posmaruj kremem kawowym, nakładając na krem wiśnie lub konfiturę morelową.

Gotowy tort polej roztopioną wraz z olejem kokosowym czekoladą. Wierzch tortu udekoruj całymi ziarna kawy. Tort przed podaniem najlepiej jest schłodzić przez noc w lodówce.