Bezglutenowy tort kawowy
Tort dla miłośników kawy! I dla tych, którzy unikają glutenu i mleka krowiego. Idealnie sprawdzi się na świąteczne lub sylwestrowe przyjęcie. I wiecie co? Jak na tort nie jest bardzo pracochłonny 🙂
Składniki (tortownica 24 cm)
Biszkopt gryczany:
- 7 jajek od kur z wolnego wybiegu
- 1 szklanka cukru pudru trzcinowego nierafinowanego
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, a następnie żółtka. Na koniec przesiej mąkę gryczaną przez sito, dodaj do masy jajecznej wraz z kakao i wymieszaj delikatnie na wyłączonym mikserze.
Piec 40-45 min. w 160-170 stopniach.
Biszkopt po wystudzeniu przekrój poziomo, tak aby uzyskać 3 części.
Krem kawowy:
- 120 g kaszy jaglanej
- 1/2 laski wanilii
- 1 szklanka mleka roślinnego i 1/2 szklanki wody
- 150 g daktyli
- 5 łyżek oleju kokosowego
- mała filiżanka espresso
- łyżka rumu
- dodatkowo: kandyzowane wiśnie lub konfitura morelowa
Polewa:
- tabliczka czekolady gorzkiej min. 70 % kakao
- łyżeczka oleju kokosowego
- ziarna kawy
Wykonanie:
Kasze ugotuj w mleku i wodzie z dodatkiem wanilii. Daktyle namocz w ciepłej wodzie, a gdy zmiękną, odsącz i dodaj wraz z olejem do ugotowanej kaszy. Całość dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym. Pod koniec blendowania dodaj kawę i rum.
Blaty biszkopta posmaruj kremem kawowym, nakładając na krem wiśnie lub konfiturę morelową.
Gotowy tort polej roztopioną wraz z olejem kokosowym czekoladą. Wierzch tortu udekoruj całymi ziarna kawy. Tort przed podaniem najlepiej jest schłodzić przez noc w lodówce.