Bezglutenowy chleb jaglano – quinoa

Wiem jak trudno zmobilizować się do upieczenia swojego pierwszego chleba, a co dopiero, gdy marzy nam się chleb bezglutenowy! A co gdy trzeba jeszcze przygotować bezglutenowy zakwas? Mam dla Was dobrą wiadomość 🙂 Do tego chlebka nie potrzebujecie ani zakwasu, ani drożdży, jedyne w co musicie się uzbroić to cierpliwość, ponieważ chlebek wymaga namoczenia na noc dwóch bardzo wartościowych – naturalnie bezglutenowych – kasz: jaglanej i quinoa (komosa ryżowa). To co? Do dzieła!

Składniki:

• 150g komosy ryżowej (quinoa)
• 150 g kaszy jaglanej
• 100 g sezamu niełuskanego
• 1 łyżka błonnika witalnego
• 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego
• 150 ml wody
• 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczka soli himalajskiej różowej
• czarnuszka i słonecznik

Wykonanie:
Kaszę jaglaną oraz komosę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc.

Następnego dnia kasze odsączamy dokładnie z wody. Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy ziarna sezamu, babkę, siemię i olej. Miksujemy powoli dolewając wodę, dodajemy sól i sodę. Masa powinna być ciężka lecz wilgotna, a ziarna dobrze rozdrobnione. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę do formy, można uderzyć dnem parę razy o blat, tak by całe ciasto równomiernie wypełniło formę. Wierzch posypujemy czarnuszką. Chlebek pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Kroimy, gdy całkiem wystygnie.