Bezglutenowe knedle z owocami

Knedle bez odrobiny mąki pszennej i jajek? Tak, to możliwe! Przyznaję, że smakują mi dużo bardziej niż te tradycyjne, a dodatkowo przemycam w nich wartościową kaszę jaglaną i gryczaną. Doskonale nadają się owoce mrożone, a w sezonie świeże (truskawki, śliwki, morele). Przyznać się, kto jeszcze nigdy nie robił knedli z owocami? 😉

Składniki:

1/2 szkl suchej kaszy jaglanej
4 średnie ziemniaki
½ szkl mąki gryczanej
½ szkl mąki ziemniaczanej
sól himalajska
mrożone śliwki bez pestek

masło klarowane + ksylitol

knedle_przygotowanie

Wykonanie:

Kaszę jaglaną prażymy kilka minut w garnku, następnie wlewamy 1,5 szkl wody i gotujemy 20 min. Po ugotowaniu kaszę blendujemy.

Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie tłuczemy na gładką masę. Łączymy ziemniaki z kaszą, dodajemy mąki i sól, mieszamy do uzyskania gęstego ciasta.

Z ciasta robimy wałek, kroimy na równe części. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni, wkładamy śliwkę i dokładnie zaklejamy ciasto tworząc kulkę. Knedle może wstawić do lodówki na ok 30 min. przed ugotowaniem.

Knedle gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, do wypłynięcia na wierzch. Podajemy z roztopionym klarowanym masłem i posypane cukrem trzcinowym nierafinowanym lub ksylitolem i cynamonem.