Kotlety z ciecierzycy (falafele)

Falafele to (jak podaje Wikipedia :)) smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegetariańska alternatywa kebabu w picie.

Spróbujcie mojej wersji tych kotletów!

Składniki:

200 g suchej ciecierzycy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) zmielonego
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki papryki słodkiej
¼ łyżeczki chilli

Wykonanie:

Suchą ciecierzycę zalewamy spora ilością wody i zostawiamy na 12 godz. (najlepiej na noc). Następnie wodę odlewamy, a groch płuczemy i odsączamy. Miksujemy w blenderze lub mikserem ręcznym na gładką masę (ważne, by nie było grudek).

Do masy z ciecierzycy dodajemy drobno skrojoną cebulkę i czosnek oraz przyprawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i zwartej masy, można dodać kilka łyżek wody. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Formujemy małe kotlety, które smażymy na złoty kolor na oleju, a następnie odsączamy na papierowym ręczniki. Falafele mają być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.