Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Z roku na rok na świecie i w naszym kraju wzrasta liczba osób chorujących z powodu nadwrażliwości na pokarmy. W ostatnich latach coraz szerzej akceptowany jest pogląd, że nietolerancja pokarmowa zależna od przeciwciał klasy G (IgG), może przyczyniać się do występowania wielu objawów i zaburzeń przewlekłych, które dotąd nie były wiązane przyczynowo ze stosowaną dietą.

„Opóźniona alergia pokarmowa jest najczęściej niezdiagnozowaną przyczyną naszych dolegliwości”. Dr. Theron Randolph, lata 50. XX w.

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja lub nadwrażliwość pokarmowa to nieprawidłowa reakcja na pokarmy lub składniki w nich zawarte.

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa.

Obydwa terminy zazwyczaj są mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą pojawić się do dwóch godzin. Alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2.5% populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jaja, mleko, ryby i skorupiaki.

Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała IgE zależne, które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.

Natomiast w przypadku nietolerancji pokarmowej jest to reakcja IgG zależna, czyli organizm produkuje przeciwciała w klasie IgG, a reakcje są opóźnione i nie zagrażają bezpośrednio życiu, ale prowadzą do wielu dolegliwości i chorób autoimmunologicznych czy przewlekłych. Nieprawidłowo strawione składniki pokarmowe przenikają z jelit do krwiobiegu i są rozpoznawane przez układ odpornościowy jako elementy obce dla organizmu. Immunotoksyny, czyli kompleksy immunologiczne tworzone z przeciwciał IgG i antygenów pokarmowych wywołują przewlekły stan zapalny (lokalny lub ogólnoustrojowy).

Najważniejsze różnice pomiędzy nietolerancją a alergią

Nietolerancja pokarmowa:

  • Reakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawić się po kilku dniach
  • Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia.
  • Możesz wykazywać nietolerancje kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.

Alergia pokarmowa:

  • Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie.
  • Reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, po kontakcie z alergenem mogą być oddalone najwyżej 2 godziny.
  • Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.

Czy wiesz, że… Niektóre zdrowe i zalecane produkty mogą nie służyć Twojemu zdrowiu? Stare przysłowie mówi: „Co jest lekarstwem dla jednych, dla drugich – ostrą trucizną”