Zielony koktajl

Świat oszalał na punkcie zielonych koktajli. I słusznie. Są one źródłem chlorofilu, nazywanego „krwią roślin”, który ma zdolności oczyszczania i dotleniania naszej krwi. Ten zielony barwnik dodatkowo odkwasza organizm i dodaje nam energii.

Żeby zrobić pyszny i odżywczy zielony koktajl potrzebujemy blender kielichowy oraz składniki do wyboru z każdej grupy (można dodać klika składników z jednej grupy).

Składniki:

1. Zielone, np.: jarmuż, natka pietruszki, szpinak, sałata np. rzymska, kapusta, a także sproszkowana trawa jęczmienna lub pszeniczna, chlorella, spirulina.

2. Owoce, np.: dojrzały banan, miękkie awokado, jabłko, gruszka, truskawki, jagody, maliny, brzoskwinia, mango

3. Woda lub mleko roślinne

4. Słód: np.: miód, namoczone wcześniej daktyle lub rodzynki

 

Zielony koktajl

Wykonanie:

Do blendera wkładamy garść zielonych liści, pokrojone owoce, wlewamy mleko lub wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji, koktajl powinien być gęsty, ale płynny, tak żeby można było go wypić.