11 sposobów na zdrowe odżywianie – Monika Homa

1. Jedz jak najbardziej naturalnie (oznacza to, że większość produktów w supermarkecie nie nadaje się do kupienia :)) oraz rotacyjnie, czyli różnorodnie, najlepiej spożywać dany produkt raz na 3-4 dni, (np. na śniadanie: w poniedziałek chleb żytni z pastą kanapkową, we wtorek owsianka z bakaliami, w środę jajecznica z warzywami, w czwartek kasza jaglana z owocami itp.).

Wybieraj:

kasze: jaglana, gryczana, komosa ryżowa (quinoa), brązowy ryż, amarantus, jęczmienna, kukurydziana,

nasiona, pestki, orzechy (chia, siemię lniane, sezam, migdały, słonecznik, dynia, laskowe, włoskie, nerkowce, ziemne, brazylijskie),

warzywa w różnych kolorach: brokuł, kalafior, burak, marchewka, kalarepa, seler naciowy, cukinia, papryka, pomidor, ogórek, ziemniak itp.,

warzywa strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasolka mung, groch, fasola czerwona, soja,

warzywa zielone liściaste: jarmuż, szpinak, natka pietruszki, rukola, sałata, kapusta,

owoce jedz do południa, wybieraj: maliny, truskawki, jagody, wiśnie, arbuza, melona, ananasa, jabłka, winogrona, gruszki, śliwki, mango, kiwi, banany, awokado itp.,

2. Ogranicz lub zrezygnuj z nabiału i mięsa. Tak, tak, zobaczysz, że organizm Ci za to podziękuje 🙂
Z nabiału wybieraj: sery kozie, jogurty naturalne, twaróg naturalny, kefir, maślankę, masło klarowane
Z mięs: drobiowe i ryby
Jajka z ekologicznego chowu (od kur z wolnego wybiegu, wiejskie) – najlepiej gotowane na półmiękko

3. Całkowicie zrezygnuj z cukru białego i z kupnych słodyczy, po pewnym czasie sam/sama poczujesz, że baton ze sklepu jest po prostu niedobry :). Gdy masz ochotę na podjadanie – pij wodę, zajmij się czymś konkretnym, wyjdź na dwór, zjedz daktyla lub figę.
Wybieraj czekoladę gorzką i przeróżne bakalie: suszone owoce (figi, daktyle, morele, rodzynki, żurawina – bez E220!), orzechy i pestki, pieczone w domu ciasta, muffinki. Korzystaj z przepisów na bezglutenowe ciasta bez cukru – słodzone daktylami lub bananami, znajdziesz je m.in. na mojej stronie. Szukaj przepisów na ciasta z kaszy jaglanej, z tofu oraz surowe słodycze, np sernik z nerkowców – odchudza!

4. Ogranicz gluten pszenny, uważaj na chleb, makarony, naleśniki, pierogi – kiedy tylko to możliwe zastąp je porcją warzyw, kaszą, sałatką. Kanapkę można zrobić z liścia sałaty posmarowanej jakąś pastą i z kawałkami warzyw 🙂 Wybieraj chleb żytni lub orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie. Pamiętaj, by wykorzystywać jako zamienniki mąki pszennej mąki bezglutenowe tj.: gryczana, jaglana, ryżowa, kukurydziana, amarantusowa, z ciecierzycy, migdałowa, kasztanowa, z komosy ryżowej,

5. Jedz zupy! Są świetnym pomysłem na podwieczorek lub kolację.

6. Rób sałatki warzywne lub owocowe i zabieraj je do pracy! Łącz warzywa z sałatą, kaszą, ryżem, strączkami, pestkami, olejem, np. sałata i rukola + rzodkiewka, ogórek, awokado + ugotowana quinoa + pestki dyni i słonecznika + olej lniany.

7. Pij wodę niegazowaną, np. wodę z cytryną rano po obudzeniu! Herbatę zieloną i białą, herbaty owocowe i ziołowe (czystek, rumianek, czarny bez, szałwia, lipa, mięta, pokrzywa)

8. Wprowadż do diety superfoods: algi: chlorella i spirulina, nasiona chia, siemie lniane, ostropest plamisty, awokado, gorzka czekolada, orzechy włoskie, brokuł, jagody goji, buraki, jarmuż, amarantus, tofu i.in., szukaj inspiracji w Internecie lub na półkach ze zdrową żywnością.

9. Wprowadź do diety koktajle warzywno- owocowe, szczególnie te zielone, które są żródłem chlorofilu, pij je rano na czczo lub drugie śniadanie, łącz różne smaki! Mnóstwo inspiracji znajdziesz w Internecie.

10. Jedz zdrowe tłuszcze, ich źródłem są: oleje nierafinowane tłoczone na zimno, siemię lniane (olej lniany), orzechy włoskie (oraz olej), nasiona chia, awokado, ryby morskie (nie hodowlane!), żółtka jaj ekologicznych, olej kokosowy, masło klarowane

11. Pokochaj mleka roślinne i rób je sam/sama w domu! Kokosowe, migdałowe, sojowe, z orzechów, sezamowe, orkiszowe, owsiane, ryżowe, jaglane i.in.